Sté Pulitzerovy ceny znají své laureáty

Vítězná fotografie v kategorii ‚Reportáž‘ (Reuters)

Letošní ročník Pulitzerových cen naprosto ovládli novináři agentury The Associated Press (AP). Zlatá medaile putovala autorům reportáží o zotročování rybářů v jihovýchodní Asii. Ocenění si odnesly i snímky zobrazující uprchlickou krizi.

Novináři agentury AP získali cenu za službu veřejnosti. Vysloužili si ji sérii reportáží „Dary moře od otroků“, kde riskantním způsobem pronikli do pracovního prostředí rybářů jihovýchodní Asie. „Moderní otroci“ ve vidině výdělku opouštějí své domovy a odcházejí pracovat na velké rybářské lodě. Tam jsou proti své vůli drženi a nuceni pracovat. Výrobky z lodí poté putují na pulty a talíře převážně amerických spotřebitelů. Díky reportážím novinářů bylo z otroctví vysvobozeno na 2000 lidí.

Medailí v kategorii národního zpravodajství se pro tento rok může pyšnit redakce The Washington Post přinášející obsáhlou analýzu popisující případy střelby amerických policistů na podezřelé z trestných činů. Boston Globe – stejně jako v oscarovém snímku Spotlight – se zaobírali případem zneužívání malého chlapce. Vítězství v kategorii reportážní fotografie získaly snímky fotografky Globe – Jessicy Rinaldi.

Columbijská univerzita taktéž odměnila reportéry Los Angeles Times za články o masakru v kalifornském San Bernardinu. Porotu si taktéž získaly snímky agentury Reuters a deníku The New York Times na téma migrační krize v Evropě.

Vedle prací žurnalistů se oceňují taktéž v kategoriích uměleckých děl jako například hudba nebo drama. První příčku pro drama obsadil muzikál Hamilton hraný na Broadwayi, jehož autorem je americký dramatik Lin-Manuel Miranda a který zachycuje osudy prvního amerického ministra financí Alexandera Hamiltona.

Pulitzera za literaturu faktu překvapivé získala kniha Černé prapory: Vzestup ISIS, v níž Joby Warrick popisuje cestu od irácké války k úspěchu takzvaného Islámského státu.

Za nejlepší prozaickou knihu byla označena zpověď vietnamského přistěhovalce do USA nazvaná Sympatizér, jejímž autorem je Američan vietnamského původu Viet Thanh Nguyen.

Univerzitní porota ceny uděluje na doporučení předních novinářů a dalších osobností. V každé kategorii dostane vítěz 10.000 dolarů (250.000 korun). Výjimkou je hlavní kategorie za službu veřejnosti, která je oceněna zlatou medailí.

Přidat komentář